Nya mål: Träning & viktnedgång

Nytt år och gymmen översvämmas av folk som tar tag i sina nyårslöften för fullt. Jag skiljer mig inte egentligen mer än att jag bestämde mig innan nyår att göra samma sak. Nu när man är vuxen har jag börjat inse att det är ganska onödigt att vänta på att göra en positiv förändring om man kan göra den med en gång.

För att inte göra för stora förändringar på en gång (provat det förr) så valde jag at dra igång träningen under November/December på nytt. Till detta tillsatte jag extra protein efter träningen med hjälp av en shake proteinpulver men det var så långt jag var villig att gå då.

Idag ser mina träningspass ut fördelat på fyra pass varje vecka:

  1. Styrketräning helkropp på ca 40 minuter + 20-30 minuter cykling
  2. Styrketräning helkropp på ca 40 minuter + 20-30 minuter jogg/löpning
  3. Styrketräning helkropp på ca 60 minuter
  4. Löpning på 40-60 minuter (utomhus)

När jag började träna så körde jag helkroppspass på 25-30 minuter och sedan utökade jag det successivt. Det samma gällde löpningen där jag började med att jogga ca 30 minuter i väldigt lugnt tempo.

För övrigt så tränar jag på Actics gym och kommer kanske senare att vara med på deras gruppträningspass. Det verkar vara ganska kul men jag känner att jag vill bygga upp en bra bas först.

Nästa fas är viktnedgång

Jag har redan börjat med min träning och den rullar på bra nu och det är inte ens jobbigt att åka dit utan snarare kul men jag skulle vilja gå ner i vikt fortare och alltså bli av med kroppsfett. Eftersom den nya omställningen nu är en vana känner jag mig redo att successivt ge mig på och ändra mina måltider.

Att ge sig på en diet som gör en total omställning i alla mina måltider och alla dagar i veckan är ingenting som passar mig. Jag tror att en sådan omställning är så stor att den görs bäst i att delas upp i flera steg (om det nu skulle vara målet).

Så jag har bestämt mig för följande:

  1. Ersätta frukosten med en måltidsersättning och trycka in frukt som ett mellanmål innan lunch under vardagar.
  2. Försöka planera och korrigera måltider och mängden kalorier i middagen på kvällen från Måndag-Torsdag.
  3. Hålla mig borta ”så gott jag kan” från sötsaker, kakor, skräpmat.

Idén jag har är att inte gå för hårt in och inte måla in mig i ett hörn med min strategi. Jag vill inte känna att jag misslyckas utan att även om jag går på kalas, går på AW eller andra events så spricker inte min plan.

Investera i en blender

En blender jag funderar på och som kostar ca 1500 kronor.

Jag har samlat på mig några bra recept på shakes jag kan göra själv med hjälp av en blender också. Tyvärr äger jag ingen blender eller mixer så jag får helt enkelt investera i något som jag kan använda för detta och som gör det lätt att göra shakes och hälla upp dem.

Orsaken till detta är att frukt är en del av lösningen på att täppa till sötsug och om man vill småäta något framför TV:n på kvällen. Handla hem olika frukter och samtidigt ha lite frysta bär i frysen redo att användas gör det möjligt att göra riktigt goda shakes när smaken faller på också. Detta kan ersätta måltider om jag inte känner för att laga mat och det kan även agera som ett gott tilltugg om jag vill ha något extra.

Om man köper hem mycket frukt och man inte ”hinner” äta dem så kan blendern snabbt göra om dessa till en god drink istället. Bananer kan t.ex. se ganska tråkiga ut men fungera bra som en del av drink även i detta läge.

Jag kommer nog köpa en ny blender i nästa vecka tänkte jag. Jag har tittat en del på vilka blender som är bäst men har inte riktigt kunnat bestämma mig om jag vill köpa en billigare variant runt 1000 kronor eller investera i något som ligger runt 3000 kronor. På hemsidan testat.nu finns en bra sammanställning över de bästa modellerna om du som läsare vill titta närmare på blenders.

Jag hoppas hur som helst att mina val leder till en sundare och framför allt hållbar livsstil. Jag kommer inte alltid köra måltidsersättning på morgonen men att kunna göra en god shake är nog något jag kan se bli en del av en permanent och hälsosam livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *