Olika sätt att låna pengar snabbt

Låna pengar på ett traditionellt sätt genom att gå på möte med banken och skriva under papper är tyvärr en tidskrävande process som lätt kan ta över en vecka innan man är godkänd för ett lån. Att dessutom få tid hos banken i modern tid när fler och fler bankkontor stänger kan också vara problematiskt.

Det finns sätt att snabba upp låneansökan på och påskynda processen. Det går olika fort beroende på vilken typ av lån du är ute efter men kan skilja sig mellan några dagar till att du får pengarna inom 15 minuter på ditt konto.

Om du jämför lån hos nyttlån.com så kommer du säkert snabbt inse att det skiljer en hel del mellan olika typer av lån och även vilken bank eller långivare du vänder dig till. Här nedan går jag igenom några av de vanligaste alternativen.

Snabba privatlån

Snabba privatlån är egentligen bara vanliga privatlån i praktiken men det är utformade för att du ska kunna ansöka till dem snabbare. Det brukar till exempel skickas ut en skuldbrev digitalt som du kan signera med BankID och på så sätt slipper du vänta på att banken ska skicka ut det så du kan signera det och returnera det.

En del snabba privatlån är dock dyrare alternativ än om du skulle lånat pengar från din lokala bank. Var därför noga med att jämföra den effektiva räntan och välj inte något lån som inte passar dig. Ofta kan du få pengarna dagen efter som snabbast med denna typ av lån.

Snabblån

Lån utformade för att de ska betalas ut snabbt är helt enkelt snabblån. Detta är sällan billiga lån och här rekommenderas det inte att du lånar mycket pengar eller försöker låna pengar över en lång tid (då du kommer få betala onödigt mycket ränta).

Snabblånen går att bli godkänd för väldigt fort förutsatt att långivaren har öppet och att där är en handläggare som kan hantera ditt ärende. Om långivaren även erbjuder direkt utbetalning av lånet och har konto i samma bank som du så kan du få pengarna inom en timme också. Vanligtvis har du pengarna inom 10-15 minuter.

Min rekommendation är att bara använda snabblån vid nödfall eller utnyttja företagen som erbjuder räntefria lån för att locka till sig kunder. Här kan man t.ex. låna pengar inför julhandeln, betala tillbaka när man fått lönen och på så sätt lånat pengar ”gratis” eller utan avgift.

Servera kall mat och annat gott

Vi har nu kommit in en bra bit på hösten och varma sommardagar är förbi. Den varma sommaren har gjort det jobbigt att gå på grillfester, partyn och andra tillställningar som hålls utomhus. Även om det ofta serveras kall dryck är det svårt att konstant sörpla på det för att hålla sig kall.

Detta har fått mig att tänka på vad man skulle kunna servera för kall mat när det är varmt. Det finns enormt mycket goda alternativ i form av medelhavsmat med pastasallader, ost, frukt och annat gott. När det är varmt ute så är allt sånt riktigt gott och uppskattat. Detta är något jag rekommenderar att man funderar på om man ska servera mat mitt i sommaren när det har varit så varmt som 30 grader.

En annan kul grej man kan göra som jag fick uppleva i somras var att någon hade hyrt in en mjukglassmaskin. De har alltså inte köpt en egen utan hyrt in en professionell maskin som gör riktigt god mjukglass. Du kan ju själv tänka dig hur uppskattat det var när i princip alla försökte hitta skuggiga partier i trädgården för att ens orka prata.

Tydligen finns det flera företag som t.ex. Bergamunken som hyr ut mjukglassmaskiner i Stockholm och andra städer. Jag tycker det var ett riktigt kul element på festen och en bra variation till annars omständliga efterrätter. Nu kunde man sig en mjukglass i strut och bege sig ut till de skuggiga och fläktande partierna i trädgården. Det blev helt enkelt ett väldigt lyckat koncept.

Om du har tips på annat gott som är kallt så skriv gärna några rader nedan. Iceslush är något annat jag såg att de hyrde ut maskiner för så det skulle ju kunna vara ett annat gott alternativ.

Sommarrea och rabatter

Bygger ni också upp ett stort shoppingsug under sommaren eller lägger ni pengarna på annat?

Under juli månad inleds ofta sommarreor i olika butiker både lokalt men även online. Det är en tid då många redan gjort sina inköp inför sommaren och där butikerna vill locka till sig kunder under en tid då man kanske hellre gör annat än att handla.

Denna sommaren har länge varit riktigt varm med enastående många soltimmar och rekordvärme. Detta i sig är något som i alla fall tillfälligt sänker shoppingsuget hos många som normalt sätt skulle shoppat som vanligt.

Nu när stora delar av juli månad har passerat och reorna är i hög fart, är du någon av dem som kan tänka dig att fynda? För det är inte en självklar period att handla prylar i då utflykter och upplevelser är något många lägger pengar på.

Personligen gillar jag att lägga pengar på att ”leva” under sommaren och min semester. Det innebär allt ifrån resor till utflykter, glass, god mat och annat som förgyller dagen i sig. Men jag har också en så pass bra lön och sparpengar att jag mycket väl kan shoppa loss på en rean om tillfället ges. Något jag också gjort lite nu i juli.

Stor sommarrea hos Shopping4net

Shopping4net är en av de butikerna jag sällan vänder mig till men när det kommer till reor är det extremt bra på många sätt och vis. De har nästan ett löjligt brett sortiment av produkter så deras reavaror sträcker sig allt ifrån hälsokost till leksaker och köksredskap.

Du skulle alltså kunna fynda parfym, termoskanna, kläder och kosttillskott på en och samma rea. Det är ett enkelt sätt att kunna göra större inköp som passar i olika situationer.

Shopping4net är ett extremt bra alternativ för möjligheten att köpa in sånt som man saknar i hushållet samtidigt som man har möjligheten att köpa presenter till flera uppkommande födelsedagar.

Skulle det inte vara en aktuell rea hos butiken när du vill handla där så rekommenderar jag att ta en titt om där finns möjliga rabattkoder här. Rabattkoder gäller ofta inte hela sortimentet men det kan gälla kategorier eller rabatt på köp som överstiger ett visst värde. Oavsett är det värt att spana in möjliga rabattkoder för möjligheten att göra det billigare för dig.

Den pågående rean hos Shopping4net tar slut den 31 juli 2018 så du har inte så långt kvar om du vill passa på att göra fynd.

Rea hos Bonprix

De flesta gör antagligen den stora inhandlingen av nya sommarkläder under våren och när den första värmen kommer. Det är även då som de stora klädbutikerna skickar ut nyhetsbrev och information om deras nya sortiment.

Att vara ute i god tid garanterar ofta att man får tag i de plagg man helst vill ha. När sortimentet är nytt är det större valmöjlighet att hitta ett plagg i din storlek och du slipper känna att ”allt sålts slut”.

Bonprix har också inlett sin rea under sommaren och detta är såklart ett bra sätt att kunna köpa kläder billigare. Kanske behöver du komplettera med shorts, badkläder, underkläder eller baskläder. Kanske har du bara dragit ut på att köpa nya kläder eller kanske har du inväntat rean just för att spara pengar.

Vid reor brukar kläderna gå åt snabbt även om det är sommar och många har andra saker för sig. Vill man få tag i plagg som passar en gör man klokt i att försöka vara ute i god tid.

Även hos Bonprix finns möjligheten att spara pengar genom att använda sig av rabattkoder. Även om det är pågående reor och kampanjer är det värt att spana in rabattkoderna för att säkerställa sig att man inte missar något.

Det är sällan så att hela utbudet säljs ut på rea och rabattkoder kan ibland vara ett smart sätt att få ner priset på de ordinarie priserna även under pågående reor. På så sätt kan man säga att du handlar det på rea också.

Stor efterfrågan på Ice Slush till kafé?

Ice Slush är en god och uppfriskande drink som tillverkas genom att nästan frysa en vätska till fast form och på så sätt skapa ”Slush”.

Man kan uppnå Slush själv genom att frysa ner vätska och ta ut det ur frysen i rätt tid. Är det en kolsyrad dricka så gör trycket i flaskan att sodan inte fryser även om temperaturen sjunker ett par grader under nollan. När man sedan öppnar flaskan och häller upp innehållet brukar det stelna till och bilda Slush, fast det krävs att man gör det i exakt rätt tid annars går det inte.

Slush är väldigt gott under sommarhalvåret och få andra drycker ger en så svalkande känsla. Detta är något som gjort att Ice Slush har en ganska hög efterfrågan på events under sommaren.

För dig som driver ett eget kafé kan man förvisso investera i att köpa in slushmaskin från ett företag som tillhandahåller det. Om man däremot endast behöver den under en kortare tid kan det vara bättre att hyra slushmaskinen, en tjänst som erbjuds i bl.a. Malmö och Skåne.

Även som konsument kan du hyra in en slushmaskin om du skulle vilja hålla i en större fest där du vill kunna bjuda på detta. Det mest normala är kanske dock att man köper någon slushmaskin att ha hemma som konsument.

Gasvarnare och brandlarm kan rädda liv

Att skydda sig själv, sin familj och sin bostad från olyckor är något som de flesta vill göra. Men att konstant oroa sig över någonting är inte bra och de faror som kan uppstå när man sover och där man saknar kontroll på vill man gärna göra något åt.

Detta är en av anledningar till att att hemlarmen och inbrottslarmen började ha stöd för att larma utgångarna på bottenvåningen på natten. Någonting som förvisso orsakade att ett och annat misslarm gick i början innan man vant sig men det är ändå en trygghet att veta att man kommer bli växt om någon öppnar en dörr, ett fönster eller krossa ett fönster.

Men det är inte bara inbrottstjuvar som är farliga utan det finns andra hot. En brand kan utlösas av köksmaskiner, vitvaror och annan elektronik. Men det vanligaste är att man kanske glömt släcka ett ljus och om en brand skulle uppstå medan man sover så vill man helst bli påmind om detta så fort som möjligt så man kan få sin familj till säkerhet och i bästa fall släcka elden. Detta löses enkelt med en brandvarnare och är en självklar del i nästan alla hushåll idag.

Gasvarnare till husvagn

Exempel på en gasvarnare

När det kommer till brandvarnare så har Räddningstjänsten Syd en bra sida med information om det som du hittar här. Perfekt för dig som är tveksam på om brandlarmet ni har är rätt placerat eller om du vill lära dig mer.

Något många inte tänker på är att brandfarliga gaser är livsfarliga också. Gasol tillhör denna kategori men även naturgas och andra gaser som används för uppvärmning av hus, användning till spis och andra värmekällor kan vara farliga.

Ett läckage med gasol är kvävande då det trycker bort syret och lägger sig på golvet först. Skulle man böra andas in gasol är det inte säkert du skulle vakna utan kvävas i sömnen. Störst risk är det kanske snarare att gasolen samlar sig längs golvet vid läckage tills någonting antänder det och en explosion uppstår.

En gasvarnare är en liten apparat som i utseende påminner om en brandvarnare men som istället för rök försöker identifiera gasläckage och varna om det. Normalt sätt placeras dessa lättast lågt nere vid golvlisten så att de tidigt kan upptäcka gasläckage och gärna i utrymmen där man kan förvänta sig att detta uppstår.

Om du använder gasol eller naturgas i din permanenta bostad så bör du även satsa på att investera i en bra gasvarnare. Om du har gasol i en husbil, husvagn, båt eller sommarstuga där gasolen används inomhus så bör du också satsa på en gasvarnare.

Vad har du för bonus på ditt kreditkort?

Kreditkort är hetare än någonsin och ett bättre betalmedel får du leta efter. Det fungerar över hela världen, du är skyddad mot många bedrägerier, möjlighet att välja till försäkringar och en mängd andra fördelar som t.ex. bonusar.

Men vad är en bonus, vilka finns det och vilka är egentligen bäst? Denna artikel sammanställer de olika varianterna av bonus du kan ha på ett kreditkort och vad som gör dem bra.

1. Återbäring på vanliga köp

Den vanligaste bonusen på kreditkort är att du får återbäring på en del av beloppet som du handlar för. Det är inte ovanligt att detta belopp ligger på 1% men för en medelsvensson som använder kreditkortet till allt så kan detta innebära att man sparar upp mot 1000 kronor om året bara genom ren återbäring som du annars aldrig skulle haft.

Detta är en typisk bonus och något som många kreditkort med bonus erbjuder. Hur mycket varierar mellan leverantörer men många bättre kort har som sagt 1% i bonus här.

2. Större bonus på vissa produkter

Förutom en generell bonus på alla köp du gör med kreditkortet så finns det även kreditkort som ger ytterligare bonus, eller snarare högre bonus på vissa andra produkter. Här handlar det ofta (men inte alltid) om att de vill att du ska handla produkter som tillhör deras företag eller koncern.

ICA och Coop har t.ex. båda kreditkort med bonus som ger återbäring när du handlar hos dem. För Coop innebär detta att du samlar poäng och den poäng du samlar per spenderad krona är större om du handlar hos något företag som är kopplat till Coop.

Andra företag som kör liknande är flygbolag där du samlar poäng och får bonus på bokade flygresor hos det aktuella flygbolaget som du senare kan lösa ut i nya flygningar.

Bensinföretagen har sina fördelar där du får bonus och rabatter när du köper drivmedel hos dem eller handlar i deras butiker.

Det bästa här är att försöka skaffa sig en uppfattning om vad du spenderar mest pengar på. Mat och normal shopping är det som generellt brukar toppa listan även om vissa som kör mycket kan gynnas av ett välja ett bättre kreditkort från bensinbolagen.

Kvitteras mot köp eller utbetalning?

Den bonus du samlar på dig genom att använda kreditkortet för köp går att använda på två olika sätt. Däremot brukar du inte få välja detta utan kreditkortsföretaget erbjuder det ena eller andra alternativet.

Det första och mest vanliga är att bonusen kvittas mot framtida köp. Du får alltså avdrag på köp du gör senare och för de allra flesta är detta lättast att hålla koll på och skönt att veta att ”det sköter sig själv”.

Det andra alternativet är att de erbjuder utbetalning av bonusen vilket då sker på specifika datum under året.

Kontorstyper att välja på i Östermalm

Östermalm är en väldigt attraktiv stadsdel som tillhör Stockholms innerstad och präglas både av exklusiva bostadskvarter och med stor närvaro av företag.

Det finns även myndigheter och stora företag som ligger i Östermalm där ett exempel är t.ex. Sida som är en av Sveriges största myndigheter men som nu valt att flytta från Östermalm till Botkyrka med ca 500 tjänster.

För dig som söker kontor i Östermalm är det möjligt att en sådan flytt öppnar för nya möjligheter beroende på vad deras tidigare lokaler kommer att användas till. Men Östermalm har många olika kontorstyper att välja på. Några av de vanligaste kontoren går vi igenom här nedan.

Traditionellt kontor

Ett traditionellt kontor innebär normalt sätt att du hyr en lokal eller en avskild del av en större lokal som är uppbyggt för att vara lämpligt som kontor. I äldre byggnader är det inte ovanligt att det är separata ingångar som på många sätt påminner om lägenheter men där flera kan ha slagits ihop för att skapa en större yta.

Dessa kontor brukar finns att hyra i storlekar från 40 kvadratmeter och uppåt. Ju mindre yta du behöver ju svårare är det normalt sätt att hitta detta.

Det finns även möjligheter att dela kontorsyta med andra och således dela ingång men här förekommer så många olika lösningar och det är inte heller ovanligt att det rör sig om ett andrahandskontrakt för just den delen du vill ha.

Moderna anläggningar med kontorslandskap kan ha gjort det möjligt att hyra delar eller enskilda rum men nu är man snarare inne och definierar nästa typ, nämligen kontorshotell.

Kontorshotell

Kontorshotellen är flexibla lösningar för dig som önskar att hyra ett eller flera rum. Kontorshotell finns även som öppna kontorslandskap där det inte finns fasta platser utan där man kan hoppa runt. Olika upplägg har olika fördelar så du har antagligen möjligheten att hitta något som passar det du vill åt.

Ett vanligt upplägg i kontorshotell på Östermalm är att det finns ett stort antal rum i olika storlekar att hyra. Ibland kombineras detta med öppna kontorslandskap men andra gånger är det bara olika kontor med egna dörrar vilket ger dig möjligheten att hyra ett eget utrymme.

Större företag med flera anställda kan behöva större utrymmen i ett kontorshotell och här varierar möjligheterna beroende på hur det ser ut och hur mycket lediga rum där finns. Ibland finns det möjligheten att helt gränsa av flera rum för ett företag och således skapa ett gemensamt utrymme endast för personal på detta företaget också.

Café

Ett modern arbetsplats för många entreprenörer och små företag som precis startat kan vara att jobba hemifrån och från olika caféer. Detta fungerar normalt sätt bästa om man är en liten grupp som startat företag tillsammans eller om ett litet företag precis börjat anställa.

Om ett café är lämpligt som arbetsplats styrs också mycket av arbetet som ska göras. Oavsett har Östermalm flera bra alternativ här.

Nya mål: Träning & viktnedgång

Nytt år och gymmen översvämmas av folk som tar tag i sina nyårslöften för fullt. Jag skiljer mig inte egentligen mer än att jag bestämde mig innan nyår att göra samma sak. Nu när man är vuxen har jag börjat inse att det är ganska onödigt att vänta på att göra en positiv förändring om man kan göra den med en gång.

För att inte göra för stora förändringar på en gång (provat det förr) så valde jag at dra igång träningen under November/December på nytt. Till detta tillsatte jag extra protein efter träningen med hjälp av en shake proteinpulver men det var så långt jag var villig att gå då.

Idag ser mina träningspass ut fördelat på fyra pass varje vecka:

  1. Styrketräning helkropp på ca 40 minuter + 20-30 minuter cykling
  2. Styrketräning helkropp på ca 40 minuter + 20-30 minuter jogg/löpning
  3. Styrketräning helkropp på ca 60 minuter
  4. Löpning på 40-60 minuter (utomhus)

När jag började träna så körde jag helkroppspass på 25-30 minuter och sedan utökade jag det successivt. Det samma gällde löpningen där jag började med att jogga ca 30 minuter i väldigt lugnt tempo.

För övrigt så tränar jag på Actics gym och kommer kanske senare att vara med på deras gruppträningspass. Det verkar vara ganska kul men jag känner att jag vill bygga upp en bra bas först.

Nästa fas är viktnedgång

Jag har redan börjat med min träning och den rullar på bra nu och det är inte ens jobbigt att åka dit utan snarare kul men jag skulle vilja gå ner i vikt fortare och alltså bli av med kroppsfett. Eftersom den nya omställningen nu är en vana känner jag mig redo att successivt ge mig på och ändra mina måltider.

Att ge sig på en diet som gör en total omställning i alla mina måltider och alla dagar i veckan är ingenting som passar mig. Jag tror att en sådan omställning är så stor att den görs bäst i att delas upp i flera steg (om det nu skulle vara målet).

Så jag har bestämt mig för följande:

  1. Ersätta frukosten med en måltidsersättning och trycka in frukt som ett mellanmål innan lunch under vardagar.
  2. Försöka planera och korrigera måltider och mängden kalorier i middagen på kvällen från Måndag-Torsdag.
  3. Hålla mig borta ”så gott jag kan” från sötsaker, kakor, skräpmat.

Idén jag har är att inte gå för hårt in och inte måla in mig i ett hörn med min strategi. Jag vill inte känna att jag misslyckas utan att även om jag går på kalas, går på AW eller andra events så spricker inte min plan.

Investera i en blender

En blender jag funderar på och som kostar ca 1500 kronor.

Jag har samlat på mig några bra recept på shakes jag kan göra själv med hjälp av en blender också. Tyvärr äger jag ingen blender eller mixer så jag får helt enkelt investera i något som jag kan använda för detta och som gör det lätt att göra shakes och hälla upp dem.

Orsaken till detta är att frukt är en del av lösningen på att täppa till sötsug och om man vill småäta något framför TV:n på kvällen. Handla hem olika frukter och samtidigt ha lite frysta bär i frysen redo att användas gör det möjligt att göra riktigt goda shakes när smaken faller på också. Detta kan ersätta måltider om jag inte känner för att laga mat och det kan även agera som ett gott tilltugg om jag vill ha något extra.

Om man köper hem mycket frukt och man inte ”hinner” äta dem så kan blendern snabbt göra om dessa till en god drink istället. Bananer kan t.ex. se ganska tråkiga ut men fungera bra som en del av drink även i detta läge.

Jag kommer nog köpa en ny blender i nästa vecka tänkte jag. Jag har tittat en del på vilka blender som är bäst men har inte riktigt kunnat bestämma mig om jag vill köpa en billigare variant runt 1000 kronor eller investera i något som ligger runt 3000 kronor. På hemsidan testat.nu finns en bra sammanställning över de bästa modellerna om du som läsare vill titta närmare på blenders.

Jag hoppas hur som helst att mina val leder till en sundare och framför allt hållbar livsstil. Jag kommer inte alltid köra måltidsersättning på morgonen men att kunna göra en god shake är nog något jag kan se bli en del av en permanent och hälsosam livsstil.

Detta styr bostadens värde

Oavsett om du ska köpa en bostad eller sälja en så kan det vara intressant att reflektera över vad som faktiskt styr bostadens värde. En del saker är självklara medan andra faktiskt inte alls är så självklart som man kan tro men som fortfarande har betydelse.

Här nedanför hittar du tips och rekommendationer om du vill veta vad som kan påverka en bostads värde och även vad du kan göra för att öka värdet på din bostad. Något även gds.se skrivit om och som vi delvis inspirerats av.

Läge, storlek och efterfrågan

Dessa faktorer behöver knappast någon introduktion och är de som påverkar priset mest. Det är också det som är svårast att själv påverka och man tvingas helt enkelt följa trenderna här.

Läget och storlek tillsammans med efterfrågan i ett specifikt område väger väldigt tungt och så länge bostaden är i någorlunda bra skick så är det dessa faktorerna som gör att en villa som kostar 1 miljon i mindre eftertraktade områden kostar 4 miljoner i annat område.

Skick och renovering

Skicket på bostaden har såklart stor betydelse och nyrenoverat är eftertraktat idag. Det behöver inte vara gjort detta året men att veta att som nyinflyttad att man inte har några gigantiska utgifter gör att det är större chans att få fler intresserade av ett objekt.

Om man vet med sig att det finns en hel del man skulle kunna göra för att höja skicket så tjänar man mycket på att börja med det som är viktigast och ger störst intryck med så liten insats som möjligt.

Ljusa vägar uppskattas av de flesta och gör även att bilderna ser mer tilltalande ut som läggs upp om objektet. Att gå igenom och måla delar av bostaden kan alltså ha en stor påverkan på intrycket och samtidigt vara något man kan få gjort själv på en långhelg.

Slipning av golv, byte av vitvaror och köksluckor gör också stor nytta och behöver inte kosta så enormt mycket att köpa in, vilket också är poängen här. Gamla badrum kan ge rejält lyft genom att byta ut toalett, sink och dusch till mer tilltalande och fräscha varianter.

Inredning påverkar också

Det säger sig kanske själv att inredningen och renligheten har en stor påverkan på hur man uppfattar ett objekt. Alla vet dock om att det ska vara städat på visningar men det finns mycket smådetaljer man kan jobba med för att få det väldigt hemtrevligt och mysigt.

Inredning du satsar på inför visning är dessutom något du inte kommer sälja utan något du kan ta med dig till nästa bostad. Det behöver alltså inte vara dumt att passa på att investera i ny inredning, nya möbler och annat innan du säljer din bostad istället för efteråt.

Bemötande en annan viktig faktor

Man kan säga vad man vill om detta men psykologi är en viktig faktor och sättet man bemöts på har en stor betydelse för hur man även kommer uppfatta objektet.

Att vara utvilad, harmonisk och glad när man tar emot visning kan göra en stor skillnad i slutändan. Människor som kommer på visning tittar förvisso på objektet men de kommer även medvetet eller omedvetet känna om de kan tänka sig vara en del av detta.

Ju fler som bemöts på ett bra sätt och som får en bra känsla av ett objekt, ju större chans är det till fler budgivare och ett högre slutbud.

Få din bostad värderad av mäklare

Ett smart sätt är att få sin bostad värderad av en mäklare. Här kan man om man vill få den värderad på förhand och sedan utföra förändringarna och sedan be om en ny värdering när man gjort ändringarna.

Man kan även vid första värderingen fråga mäklaren vad som skulle dra upp bostadens värde mest om det fixades till. Gör några anteckningar och kolla priser för att fixa till det.

Det finns många sätt at få bostaden värderad men det går att få den delen gratis och vill du veta mer om det kan du läsa hur fungerar en gratis värdering av bostaden.

Champions League – Allt du behöver veta

champions league

Champions League är utan tvekan Europas största fotbollsturnering för klubblag. Det officiella namnet är egentligen Uefa Champions League som arrangeras årligen efter säsongerna är avslutade. Från början kallades den för Europacupen eller Mästarcupen men idag är Champions League det mest använda namnet.

Som namnet antyder är mästerskapet en chans för alla de bästa lagen i Europa att kunna mötas för att kora en vinnare som då är det bästa klubblaget i Europa. Om inte Champions League hade existerat hade man bara kunnat veta vilka som är de bästa fotbollslagen inom respektive liga och land.

Hur man tar sig till Champions League är dock inte så självklart och enkelt som man först kan tro. Det bästa sättet är att vinna sitt lands liga för säsongen för att bli inbjuden till en chans att få spela i Champions League, något t.ex. Malmö FF fått de senaste åren.

Men eftersom Allsvenskan är ganska lågt räknad av Europas ligor och anses vara på en mycket lägre nivå än t.ex. La Liga och Premier League så måste svenska lag kvala för att ta sig till Champions League genom att möta andra lag i Europa. Topplagen i t.ex. La Liga och Premier League kommer direkt att ta sig till Champions League då de anses vara så pass hög nivå på lagen.

När Champions League drar igång efter att alla lag kvalat så utförs först ett gruppspel med fyra lag i varje grupp och med totalt 8 grupper. De två bästa lagen från varje grupp går vidare till slutspelet. Däremot går det tredje bästa laget vidare till slutspelet i Europa Leauge vilket är ett annat stort mästerskap för Europalag.

De senaste åren har det varit Malmö FF som varit den svenska klubben som presterat bäst. Efter ligornas avslut 2015 när Malmö FF vann Allsvenskan så var det en självklarhet att de skulle vara laget som representerar Sverige i hopp om att kvala vidare till slutspelet, något också Malmö FF lyckades med.

Malmö FF började i andra kvalomgången med att vinna mot Žalgiris Vilnius och sedan den kanske mer imponerande vinsten med 2-3 mot Red Bull Salzburg i tredje kvalomgången innan de till sist besegrade Celtic med 3-4 i playoffen. Detta tog Malmö FF vidare till Champions League och gav även en hel del pengar, närmare bestämt ca 20,5 miljoner Euro.

I gruppspelet hade Malmö FF lag som real Madrid och Paris Saint-Germain vilket även gav Malmö FF det intressanta mötet med Zlatan, något som såklart blev stort för hemmapubliken. Trots att Malmö FF bara lyckades vinna en av 6 matcher i gruppspelet så ger det rejält med klirr i kassan för en svensk klubb att lyckas ta sig så långt. Många andra Allsvenska klubbar har tyckt att det varit orättvist då det snabbt kan göra de rika klubbarna rikare och på så sätt sätta balansen ur spel i Allsvenskan.

Om du vill läsa det senaste som händer inom Champions League så bör du titta på Bollbloggen.

3 Smarta tips för dig som vill ta snabblån & SMS lån

Att låna pengar är något många ställs inför någon gång under sitt liv. Bolån är t.ex. en vanlig låneform men det kan man bara få om man ska köpa en bostad.

Blancolån, eller lån som saknar säkerhet är nog den absolut vanligaste formen och till detta hör mikrolån som snabblån och smslån. Privatlån som också är ett blancolån är vanligt om man ska köpa något dyrt men om man behöver en liten summa snabbt så är det just snabblån och smslån många vänder sig.

Det finns dock en del smarta tips som är värda att känna till om du vill låna pengar genom dessa mikrolån och vi har sammanställt dem här nedanför.

1. Behöver du verkligen låna?

Det kan givetvis vara så att ett lån är det bästa alternativet för dig, men det skadar inte att verkligen överväga om du behöver det eller inte. Att ingå krediter spontant när man inte behöver det är ett tydligt tecken på att man kanske inte bör ta ett lån och det är ofta dessa lån som leder till att man fastnar med skulder sen.

En budget som vi skriver om i nästa punkt kan givetvis vara bra för att ta reda på om man KAN låna pengar, men det är inte samma sak som om man behöver låna pengar. Båda bör vara sant för att ett snabblån eller smslån ska vara ett tänkbart alternativ.

2. Budgetera så du kan betala tillbaka

Både snabblån och smslån är små lån som oftast ska betalas tillbaka väldigt fort. Det finns flera anledningar varför du inte vill ha t.ex. ett snabblån under lång tid där räntan och kostnaden för lånet är den största och mest tydliga anledningen. Det blir helt enkelt en väldigt dyr kredit ju längre du drar ut på det.

Oavsett vad för lån du ska ta så är det inte fel att ha en tydlig budget på alla dina fasta utgifter som bostad, el, mat, försäkringar, bil m.m. Att sedan jämföra utgifterna med inkomsten för att få en uppfattning om hur mycket man ”har över” efter sin lön är kritiskt för att ta reda på vilket utrymme där finns att betala tillbaka. Om du inte får ihop uträkning så ska du inte låna, det kommer bara förvärra din situation.

Konsumentverket har ett bra verktyg för att göra en budgetkalkyl.

3. Jämför långivare för snabblån

Att bara välja första bästa långivare man snubblar över är en dålig idé. Det är bättre att i lugn och ro sätta sig ner och jämföra alla de långivare som erbjuder snabblån och försöka hitta det bästa alternativet.

Eftersom snabblån går snabbt att få och ska betalas tillbaka snabbt så räkna på det alternativet först vilket ofta är det som långivaren själv lyfter fram. Men ta även reda på vad som händer om du inte kan betala tillbaka. Det är inte ovanligt att vissa långivare direkt skickar ärendet till inkasso och då börjar det genast bli väldigt dyrt och det är därför det är så viktigt att veta att man kan betala tillbaka.

En del långivare erbjuder kostnadsfria lån om du betalar tillbaka inom utsatt period. Detta kan vara väldigt lockande och i praktiken gör det att du endast betalar tillbaka det du lånat där inga avgifter eller ränta tillkommer. Men om du inte kan betala tillbaka eller väljer att förlänga lånet så får du den vanliga och höga räntan. Ta reda på hur dyrt det blir i så fall och se till så du kan undvika det.

Bonustips!

När det kommer till snabblån och smslån finns det möjligheten att låna pengar helt räntefritt. Om du tidigare inte lånat pengar genom smslån har du de bästa möjligheterna att kunna låna pengar helt räntefritt då detta ges till nya kunder.

Att låna räntefritt innebär egentligen att lånet blir helt kostnadsfritt förutsatt att du förhåller dig till de riktlinjer som ges. Normalt sätt brukar det vara en tidsgräns på 15 eller 30 dagar där du under denna tid slipper avgifter och ränta. Betalar du tillbaka lånet innan tiden är slut behöver du alltså endast betala exakt den summan som du lånat och inget mer.

Som ny låntagare av snabblån bör du absolut ta en titt på just räntefria alternativ först.

Källa: Snabblan24.nu

Optimera din träning med mer protein

Protein är kroppens byggstenar och används för att bygga upp muskler efter att musklerna brutits ner av tränings, en process som kallas proteinsyntes inleds. Det är viktigt att tillgodose kroppen med den mängd protein som behövs för detta.

Tittar man på forskning kring träning och då framför allt styrketräning så är det viktigt att få i sig en rejäl portion protein efter träning och samtidigt se till att hålla ett högt proteinintag under hela dygnet med jämna mellanrum.

Proteinpulver 100% WheyOm du vill få ut så mycket som möjligt av din träning kan du räkna med att äta över 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Det innebär att en person som väger 80 kilo bör äta mer än 160 gram protein om dagen för att maximera muskeluppbyggnaden. Exakt var gränsen går för maximalt vinst är svårt att ange men mer än 3 gram per kilo kroppsvikt kommer bara vara en onödig belastning för njurarna.

Tränar man på en lägre nivå så räcker ofta det proteininnehåll man får i sig från mat och det går att bygga muskler bra på det sättet med. Men vill man optimera sin träning och kanske dessutom spenderar 4-5 h på gymmet eller mer varje vecka så börjar volymen kräva mer intag av protein.

Proteinpulvret ersätter dock aldrig protein från mat men det är ett bra sätt att komma upp i rätt nivåer och samtidigt göra det enkelt att få i sig 25-30 gram protein efter träningen. Det proteinpulver som är bäst för dig som tränar är det som ger mest protein och EAA för pengarna. Det är inte svårare än så.

Många som lägger ner mycket tid på träning ser proteinpulvret som en självklarhet då det är en av de viktigaste aspekterna för hur man kommer gynnas av träningen. Träning, vila och mat är de viktigaste pelarna för att lyckas med sin träning.

Förutsatt att man vet hur man tränar på ett optimalt sätt och kan lägga upp sina träningspass rätt beroende på vad man vill uppnå så blir kost och protein den andra aspekten man vill bemästra. Det svåraste enligt mig är dock inte att träna hårt och äta bra utan att tillåta sig själv att vila.

Så många gånger när jag var yngre som jag tränade bra och åt massor men sov bara 5-6 timmar per natt och det är så destruktivt. Nu i efterhand skulle jag nog säga att den positiva effekt jag fick av att äta extra protein tappade jag för att jag inte gav kroppen den vila som den behöver.

Ju mer du tränar och ju mer aktiv du är ju mer behöver man sova och vila. Det kan vara svårt att acceptera men börjar man titta på att världselit inom marathon som sover 11 timmar efter hårda träningspass kan man ju själv förstå. Styrketräning är kanske inte så jobbigt och slitsamt men det kommer kräva mer tid än normalt för att bygga upp kroppen. Så sov alltid minst 7 timmar, men gärna mer om du kan.

Träningssidan tyngre.se har en bra artikel om du vill lära dig mer om proteinpulver och om du vill fördjupa dig om du faktiskt kan äta för mycket protein. Vad känner forskningen till gällande mängden protein som intag och hur det påverkar kroppen?

Vill du däremot veta mer om proteinpulver och vad du kan köpa det online så hittar du information om det här.

Snygg sängram istället för en sänggavel

Många sängar idag säljs med bara en sänggavel. Ibland är det dock tillbehör men även då så står gärna sängarna med sänggavel i butikerna. Sänggaveln är för mig ett minimum och skyddar väggen samtidigt som det gör att sängen ser betydligt bättre ut rent estetiskt.

Men en sängram kan lyfta utseendet för en säng väldigt mycket och således lyfta utseendet och känslan för hela sovrummet. Det är faktiskt inte så dyrt med en snygg sängram heller utan man kan få väldigt många modeller för runt 3000-4000 kr och då pratar jag ändå om dubbelsängar på 180 cm i bredd.

En billig sänggavel ligger kanske runt 1000 kr och ofta vill man kanske ha något finare och då blir det lätt 2000 kr här. Jag funderar lite på vad det är jag vill ha och har tittat på en hel del olika sängramar för att skaffa mig en uppfattning om vad det är jag vill ha.

IKEA har en del sängstommar (som de kallar det) men jag tycker inte de är speciellt snygga och känns ganska vanliga och tråkiga. Jag har istället tittat på butiker som säljer sängramar online och hittar betydligt roligare och snyggare modeller.

Jag vet t.ex. att serien MALM hos IKEA inte är speciellt påkostad och för en dubbelsäng ligger ändå deras sängstomme på 2000 kr utan några extra tillbehör. Då väljer jag nog hellre en snygg sänggavel endast.

Nytt år – nya tag

Ett nytt år känns nästan alltid som en nystart för många människor. Man målar upp en bild att man lämnar allt gammalt bakom sig och nu har man chansen att göra allt bättre som man förra året inte klarade av.

Det är samma anledning varför man har nyårslöften och varför gymmen är överfulla nu jämfört med för en månad sedan. Men egentligen är det rätt roligt för det enda som skiljer det nya året är ett annat datum. Allt annat är detsamma.

Det kan givetvis vara en kraftfull bild som man kanske t.o.m. klarar av att hålla i liv men det jag menar är att det är ingenting som hindrar en från att när som helst göra en nystart. Det handlar bara om att bestämma sig för att här går gränsen och när jag passerar den så är det detta som gäller. Sen om det är den första januari eller 12 maj spelar ingen som helst roll egentligen.

Längtar till nästa års Halloween

Så skönt nu när julafton är över och vi börjar närma års Nyårsafton. Julen är inte riktigt min typ av högtid men jag vet inte riktigt varför det är så. Rolig nog så ser jag fram emot Halloween nästa år redan nu och jag tycker det ska bli så kul att kunna delta på Halloween 2017 efter att ha missat möjligheten att fira seriöst de senaste två åren.

Jag har några vänner som tillsammans varje år arrangerar en riktigt seriös Halloweenfest för ett stort antal gäster och varje år är det något nytt vilket gör att man vill återkomma. De har ganska strikta regler på hur man ska komma och det går inte för sig att tro att det rör sig om en vanlig maskerad och trill in som Tiger från Nalle Puh.

Det är trots allt Halloween och ett skräcktema är det som gäller. Du ska på ett eller annat sätt förknippas med Halloween och inte en vanlig maskerad. Andra saker de ser strikt på är att man inte köper de billigaste och de ”sexistiska” kostymerna utan det är seriöst som gäller. Jag har dock sett att de godkänt en och annan outfit åt det sexiga hållet men det har alltid varit väl påkostade outfits och mycket smink som samtidigt passat in.

Hur som helst är deras fester riktigt häftiga och det är svårt att sätta ord på det. Festen hålls i en stuga som totaldekoreras för Halloween och likaså görs trädgården så att allt mellan stugan och de två gäststugorna har ett Halloweentema. I trädgården ligger där ett tjockt täcke med ”dimma” och det finns en mängd överraskningar utplacerade. De jobbar en del med rörelsesensorer kopplat till datorer som styr händelser.

Något som förutom dekorationerna varje år bidrar till något unikt är deras kuvert som de delar ut till vissa gäster. I dessa kuvert finns tydliga beskrivningar på uppdrag som dessa gäster har. Det kan vara allt ifrån att gömma sig 3 gånger i en tunna när ingen ser och skrämma någon när de går förbi till något helt annat.

Det roliga med festen är också att så många lägger ner så mycket tid och pengar på sina utklädnader. Tidigare Halloweenfester jag varit på så vill vissa bara lägga några hundralappar på detta. Men här är det säkert ett genomsnitt på 1000 kr. Jag brukar försöka komma undan med mindre och lägga mig runt 600-700 kr och med smink kommer man väldigt långt om man är villig att lägga ner tiden.

Jag brukar redan under sommaren surfa runt och kolla in Halloweenkostymer på nätet. Det är rätt kul och man vet mer vad man ska välja när det sen närmar sig.

Är skinnsoffa verkligen inne fortfarande?

När det kommer till skinn är jag generellt sätt inte någon som förespråkar det så länge det inte är bilstolar eller just soffor. Just i de tillfällena tycker jag att det kan vara riktigt snyggt.

Jag vill köpa en ny soffa till vardagsrummet och flytta in den billiga soffan vi har där nu till gästrummet. Så jag har börjat titta runt på lite snygga soffor och fastnat för en riktigt snygg skinnsoffa gjord i ecoläder och färgad vitt. Ecoläder har ingenting med ekologiskt att göra vilket många tycks tro utan är en form av konstläder.

Bild från Skinnsoffor.nu och deras sida för inspiration på skinnsoffor.

Jag tycker den vita färgen är väldigt stilren och snygg och tack vare att det är läder så är det även enkelt att torka av soffan om någon skulle spilla något. Jag har länge velat ha en vit soffa som jag kan inreda och byta ut kuddar/plädar för att variera designen och inredning runt soffan. Men vitt är känsligt och när det kommer till tyger så har jag helt enkelt inte vågat.

Jag får se hur jag gör och skinnsoffan på bilden är väldigt stor (över 3,5 m bred). Den borde gå in i vårt vardagsrum men det kommer innebär nytt inköp av både soffbord och matta då det inte passar in.

God jul – Julafton är här!

God jul alla läsare! Idag är det Julafton och höjdpunkten för många barn så här års.

Jag ska ta det ganska lugnt med mitt firande idag och visst kommer en och annan sillbit och köttbulle att glida ner i magen men det kommer bli ett ganska avslappnat gäng som firar Julafton.

Nej nu är det dags att göra sig i ordning för sen kvarstår en bilfärd på 45 min. Och vi vill ju inte bli sena så vi missar Kalle!

Test av bästa spjälsängen

tuula-spjalsang

Lite större spjälsäng som är 140 cm lång och går att bygga om till juniorsäng. Passar således upp till 6 år. Finns att köpa här.

Att välja spjälsäng till sin nyfödda bebis eller kanske snarare innan den kommit är ingen lätt uppgift. Så fort man börjar läsa på inser man att det finns en hel del olika modeller, med olika funktioner och dessutom en hel del kring säkerhet att ta hänsyn till.

Tittar man online så finns det många spjälsängar att välja mellan och jag tänkte här gå igenom lite tips på hur man kan hitta bästa spjälsängen och undersöka vilka modeller som varit bäst i test.

Om du ska köpa en spjälsäng så fundera på storleken och hur den är utformad. Många spjälsängar är mer eller mindre rektangulära med en madrass i standardmåtten 60×120 cm. Sen är då spjälsängen lite större beroende på hur den är designad. Om något skulle hända med madrassen så man vill byta ut den så är detta enkelt på dessa modeller. Skulle du däremot köpa en spjälsäng som har helt andra mått så måste du hitta en madrass som passar den, något som kanske inte är så lätt.

Många spjälsängar kommer idag med sänkbar botten. Där u helt enkelt kan flytta botten av sängen i tre olika lägen och detta är för att göra det lättare för er som föräldrar. När bebisen är liten så kan man ha botten på det högsta läget och nära sängen vilket gör att man får en bättre översikt och lättare kommer åt bebisen. När bebisen sedan börjar bli någon månad så kan man sänka ett steg när man misstänker att bebisen snart kan sätta sig upp själv.

Detta gör man av säkerhetsskäl och samma process genomför man sedan igen när man misstänker att bebisen snart kan ställa sig upp.

Det finns spjälsängar som har en sänkbar sängsida där man som förälder kan dra ner sidan för att lättare komma åt sängen. Det är en praktisk funktion då det blir lättare att sätta barnet i spjälsängen men också för att komma åt och bädda. Däremot har spjälsängar med denna funktion kritiserats hårt och är förbjudna i USA. Mekanismen som gör det möjligt att föra upp och ner sidan får inte ge vika vilket har hänt när tillverkningen brustit. Det finns massor av dokumenterade fall där felmontering eller modeller med plast brustit och orsakat skada och t.o.m. dödsfall.

Så även om denna funktion är praktisk så rekommenderar vi inte den. Om du trots allt vill ha de så se till så tillverkningen är bra och att plast inte används i mekanismen. Det krävs omfattande tester och bra säkerhetstänk för att man ska kunna lita på sådana funktioner.

Spjälsäng med avtagbara spjälorDet finns spjälsängar som har en lättare förmåga att växa med barnet. Enligt EU:s rekommendationer så ska barn inte vara 90 cm eller längre om de ska placeras i en spjälsäng. Ofta väljer man att flytta barnet tidigare än så men det finns undantag och det kan vara skönt att veta att det inte är superbråttom. Vissa modeller har därför så du kan montera av sidor och/eller spjälor så barnet själv kan ta sig i och ur sängen. Detta är något du vill eftersom de själva kommer kunna klättra ur ändå vid det här laget och det är onödig skaderisk att ta.

Med en sådan funktion köper man sig lite tid och det kan absolut vara väldigt praktiskt.

När du köper en spjälsäng så ingår sällan bäddutrustningen. Det är värt att tänka på det och står det inte något så ingår förmodligen inte madrass heller. Se till att beställ det samtidigt så ni inte måste göra flera onödiga beställningar.

Det finns väldigt många bra spjälsängar som fått bra betyg online. Tänk igenom ditt köp så är jag säker på att du hittar den spjälsäng som är bäst för era behov.

Vi föräldrar gjorde ett test av spjälsängar 2003. Det är inte så vanligt att omfattande tester görs på spjälsängar även om det kanske borde ske. Jag tycker att testat är lite utdaterat och vissa rekommendationer har ändrats lite även om mycket är detsamma. Dels visar det på att det bara för drygt 10 år sedan fanns många sängar med brister. Marknaden har förändrats lite och EU har gått ut med rätt hårda rekommendationer sedan dess vilket gör att sängarna idag är bättre.

Om inte annat så visar testet på att ärva spjälsängar förmodligen är en dålig idé av flera anledningar!

Köpa roliga och snygga kaffekoppar i julklapp

Kaffekopp från RörstrandDet börjar dra ihop sig för att handla julklappar och något kul jag ska ge i år är snygga kaffekoppar som jag vet att mina vänner hade uppskattat.

Det finns så många snygga kaffe koppar att välja på om man letar runt på Internet och det är sånt man sällan köper själv med. Men faktum är att får man en kopp från en snygg serie är man kanske mer benägen att beställa och komplettera själv.

Kaffekoppar från Rörstand, Gustavsberg, Iitala och många fler märken är väldigt trevliga att ha och kunna ta fram när man har gäster och besök. Därför ska jag surfa in och välja ut några trevliga modeller som jag gillar och ge i julklapp till mina vänner. Sen blir det upp till dem att köpa fler om de vill ha men min erfarenhet säger att de kommer fortsätta att bygga på den. Kanske genom att önska sig fler i serien när de fyller år eller vid nästa jul. Kanske genom att själv köpa till fler kaffekoppar.

Att ge kaffekoppar i julklapp är dock ingen självklarhet utan man bör ta reda på vilka man kan ge det till. Om de redan har snygga kaffekoppar så känns det inte lika självklart att ge en designkopp till dem. Däremot är det ändå en helt okej chansning. Om de inte kan vill eller kan ha kaffekoppen hemma och inte vill komplettera med fler koppar så kanske man kan ta med den till jobbet. I värsta fall får man väl låta dem byta koppen.