Vad har du för bonus på ditt kreditkort?

Kreditkort är hetare än någonsin och ett bättre betalmedel får du leta efter. Det fungerar över hela världen, du är skyddad mot många bedrägerier, möjlighet att välja till försäkringar och en mängd andra fördelar som t.ex. bonusar.

Men vad är en bonus, vilka finns det och vilka är egentligen bäst? Denna artikel sammanställer de olika varianterna av bonus du kan ha på ett kreditkort och vad som gör dem bra.

1. Återbäring på vanliga köp

Den vanligaste bonusen på kreditkort är att du får återbäring på en del av beloppet som du handlar för. Det är inte ovanligt att detta belopp ligger på 1% men för en medelsvensson som använder kreditkortet till allt så kan detta innebära att man sparar upp mot 1000 kronor om året bara genom ren återbäring som du annars aldrig skulle haft.

Detta är en typisk bonus och något som många kreditkort med bonus erbjuder. Hur mycket varierar mellan leverantörer men många bättre kort har som sagt 1% i bonus här.

2. Större bonus på vissa produkter

Förutom en generell bonus på alla köp du gör med kreditkortet så finns det även kreditkort som ger ytterligare bonus, eller snarare högre bonus på vissa andra produkter. Här handlar det ofta (men inte alltid) om att de vill att du ska handla produkter som tillhör deras företag eller koncern.

ICA och Coop har t.ex. båda kreditkort med bonus som ger återbäring när du handlar hos dem. För Coop innebär detta att du samlar poäng och den poäng du samlar per spenderad krona är större om du handlar hos något företag som är kopplat till Coop.

Andra företag som kör liknande är flygbolag där du samlar poäng och får bonus på bokade flygresor hos det aktuella flygbolaget som du senare kan lösa ut i nya flygningar.

Bensinföretagen har sina fördelar där du får bonus och rabatter när du köper drivmedel hos dem eller handlar i deras butiker.

Det bästa här är att försöka skaffa sig en uppfattning om vad du spenderar mest pengar på. Mat och normal shopping är det som generellt brukar toppa listan även om vissa som kör mycket kan gynnas av ett välja ett bättre kreditkort från bensinbolagen.

Kvitteras mot köp eller utbetalning?

Den bonus du samlar på dig genom att använda kreditkortet för köp går att använda på två olika sätt. Däremot brukar du inte få välja detta utan kreditkortsföretaget erbjuder det ena eller andra alternativet.

Det första och mest vanliga är att bonusen kvittas mot framtida köp. Du får alltså avdrag på köp du gör senare och för de allra flesta är detta lättast att hålla koll på och skönt att veta att ”det sköter sig själv”.

Det andra alternativet är att de erbjuder utbetalning av bonusen vilket då sker på specifika datum under året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *