Rasism i vardagen

Oavsett om du lever i ett land stämplat av rasism eller i ett ledande i-land som Sverige så förkommer rasism dagligen i en utsträckning som inte är acceptabel. Det är inte ovanligt att Sverige ofta framstår som en förebild i antirasistiska och jämställdhetsfokuserade sammanhang. En förebild behöver givetvis inte vara perfekt för att vara en symbol för förändring, men att sikta på Sveriges nivå är att sikta i lågt i min mening.

Rasism förekommer varje dag i Sverige och det är allt ifrån arbetsplatser med vuxna människor till skolor med barn. Det är förmodligen ännu mer vanligt på nätet i form av ”näthat” som för övrigt är ett luddigt begrepp där TV3 tagit det till nya nivåer med Robert som jagar s.k. nättroll. Varför man inte kan möta människor som individuella individer och bedöma de efter exakt hur de är som person, är för mig ett stort frågetecken. Även om jag tror att okunskap och osäkerhet är två av nyckelfaktorerna i många fall.

Människan har under tusentals år tänkt om människor som grupper, vilket automatiskt tagit oss mot tänkandet av ”Vi och dem” eller ”Jag och du”. Utan att försöka leta upp någon forskning som tyder på det så skulle jag vilja sticka ut hakan och påstå att det inte är omöjligt att evolutionen har gynnat de människor som inte varit blåögda och fullt litat på andra grupper, länder eller kulturer. Förr kan det varit skillnaden mellan liv och död, idag hade kanske samhället mått bäst av den direkt motsatsen.

Rasism föder rasism

Man brukar säga att våld föder våld, men rasism föder också rasism. Människans hjärna är ett evolutionärt mirakel men den är inte perfekt. När vi träffar andra människor för första gången är vi väldigt duktiga på snabbt placera dem i ett fack i hjärnan. Man brukar ofta tala om hur viktigt det är att göra ett bra första intryck och det härstammar härifrån. Om du gör ett dåligt intryck på en annan människa så kommer du att placeras i ett fack som du kommer få kämpa för att komma ur. Men vad har då detta med rasism att göra?

Eftersom människan gärna grupperar människor i fack så försöker den även leta efter likheter hos andra. Om du träffar en människa som påminner dig om någon du placerat i ett dåligt fack så är det lätt att dina erfarenheter av den dåliga personen förändrar ditt beteende och bemötande mot den andra människan.

När många tänker tillbaka på sin skolålder och om där fanns olika grupper i klassen så är svaret ofta ”ja”. Det kunde vara t.ex. Busar, Plugghästar, Sportfånar, Nördar, Tuffingar m.m. (valde lite snällare namn) och om du hade fått snabbt titta på en annan klass så hade du snabbt känt igen vissa mönster som för dig tydligt avslöjar att vissa människor hör till vissa grupper. Ju fler människor du träffar ju lättare blir det att snabbt kasta in dem i något av de facken och även om det förändras lite när man blir äldre så är mekaniken ändå kvar. Det är inte svårare än att ställa sig på ett ställe där det rör sig mycket folk vid rusningstrafik och om man försöker analysera de människor man ser lite snabbt så kommer man dra slutsatser utefter hur de rör sig, är klädda och ser ut. Hjärnan är duktig på detta.

Ett problem med detta är att man gärna baserar erfarenheter från olika grupper. Om du har dåliga erfarenheter från ”busar” så kommer du agera annorlunda mot någon du ser som du tror tillhör den gruppen. Eller, det svåra är att inte agera annorlunda för det är här rasismen har en del av sitt rotfäste. Det är så lätt att bedöma en människa du precis träffat eller ser på avstånd efter tidigare erfarenheter av personer som påminner om denne.

Om man utför en rasistiskt handling baserat på detta så föder det rasism hos den andra. Eller det är i alla fall en stor risk för att det sker med tiden. Man spär liksom på elden där två grupper glider isär bundet av rasism och dåligt bemötande från båda hållen.

Rasism behöver inte bara vara baserat på hudfärg och ursprung utan även vilken kulturell bakgrund man har och vad man vill bli förknippad med. Allt detta påverkar det jag skrev och låter man det fortgå så blir det nästan löjligt till slut.

Okunskapen blir därför den största boven och det kan även väcka osäkerheten som spär på det ännu mer. För mycket information från fel kanaler gör att man lätt placerar en grupp människor i fel fack och helt oförtjänt kan man utföra en rasistisk handling mot någon. Det behöver inte vara till den extrema grad att man skriker hemska ord, men snarare mindre saker som att erbjuda sin hjälp. Det blir rasism så fort man behandlar människor olika baserat på det jag skrev ovan.

Mitt tips är att försöka tänka på detta då och då under dagen. Och framför allt lova dig själv att alltid ge varje människa en chans att själv välja vilket fack denne ska bli placerad i.

Lägg ner stridsyxan

Nyligen var den en attack på en Judisk synagoga och resultatet är glädjande. Muslimer och Judar bildar tillsammans en fredsring runt byggnaden. Detta är en superviktig handling som tydligt visar att att dessa två religioner kan stå hand i hand tillsammans enade för ”ett” syfte – respekt, jämlikhet och antirasism.