Optimera din träning med mer protein

Protein är kroppens byggstenar och används för att bygga upp muskler efter att musklerna brutits ner av tränings, en process som kallas proteinsyntes inleds. Det är viktigt att tillgodose kroppen med den mängd protein som behövs för detta.

Tittar man på forskning kring träning och då framför allt styrketräning så är det viktigt att få i sig en rejäl portion protein efter träning och samtidigt se till att hålla ett högt proteinintag under hela dygnet med jämna mellanrum.

Proteinpulver 100% WheyOm du vill få ut så mycket som möjligt av din träning kan du räkna med att äta över 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Det innebär att en person som väger 80 kilo bör äta mer än 160 gram protein om dagen för att maximera muskeluppbyggnaden. Exakt var gränsen går för maximalt vinst är svårt att ange men mer än 3 gram per kilo kroppsvikt kommer bara vara en onödig belastning för njurarna.

Tränar man på en lägre nivå så räcker ofta det proteininnehåll man får i sig från mat och det går att bygga muskler bra på det sättet med. Men vill man optimera sin träning och kanske dessutom spenderar 4-5 h på gymmet eller mer varje vecka så börjar volymen kräva mer intag av protein.

Proteinpulvret ersätter dock aldrig protein från mat men det är ett bra sätt att komma upp i rätt nivåer och samtidigt göra det enkelt att få i sig 25-30 gram protein efter träningen. Det proteinpulver som är bäst för dig som tränar är det som ger mest protein och EAA för pengarna. Det är inte svårare än så.

Många som lägger ner mycket tid på träning ser proteinpulvret som en självklarhet då det är en av de viktigaste aspekterna för hur man kommer gynnas av träningen. Träning, vila och mat är de viktigaste pelarna för att lyckas med sin träning.

Förutsatt att man vet hur man tränar på ett optimalt sätt och kan lägga upp sina träningspass rätt beroende på vad man vill uppnå så blir kost och protein den andra aspekten man vill bemästra. Det svåraste enligt mig är dock inte att träna hårt och äta bra utan att tillåta sig själv att vila.

Så många gånger när jag var yngre som jag tränade bra och åt massor men sov bara 5-6 timmar per natt och det är så destruktivt. Nu i efterhand skulle jag nog säga att den positiva effekt jag fick av att äta extra protein tappade jag för att jag inte gav kroppen den vila som den behöver.

Ju mer du tränar och ju mer aktiv du är ju mer behöver man sova och vila. Det kan vara svårt att acceptera men börjar man titta på att världselit inom marathon som sover 11 timmar efter hårda träningspass kan man ju själv förstå. Styrketräning är kanske inte så jobbigt och slitsamt men det kommer kräva mer tid än normalt för att bygga upp kroppen. Så sov alltid minst 7 timmar, men gärna mer om du kan.

Träningssidan tyngre.se har en bra artikel om du vill lära dig mer om proteinpulver och om du vill fördjupa dig om du faktiskt kan äta för mycket protein. Vad känner forskningen till gällande mängden protein som intag och hur det påverkar kroppen?

Vill du däremot veta mer om proteinpulver och vad du kan köpa det online så hittar du information om det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *