Gasvarnare och brandlarm kan rädda liv

Att skydda sig själv, sin familj och sin bostad från olyckor är något som de flesta vill göra. Men att konstant oroa sig över någonting är inte bra och de faror som kan uppstå när man sover och där man saknar kontroll på vill man gärna göra något åt.

Detta är en av anledningar till att att hemlarmen och inbrottslarmen började ha stöd för att larma utgångarna på bottenvåningen på natten. Någonting som förvisso orsakade att ett och annat misslarm gick i början innan man vant sig men det är ändå en trygghet att veta att man kommer bli växt om någon öppnar en dörr, ett fönster eller krossa ett fönster.

Men det är inte bara inbrottstjuvar som är farliga utan det finns andra hot. En brand kan utlösas av köksmaskiner, vitvaror och annan elektronik. Men det vanligaste är att man kanske glömt släcka ett ljus och om en brand skulle uppstå medan man sover så vill man helst bli påmind om detta så fort som möjligt så man kan få sin familj till säkerhet och i bästa fall släcka elden. Detta löses enkelt med en brandvarnare och är en självklar del i nästan alla hushåll idag.

Gasvarnare till husvagn

Exempel på en gasvarnare

När det kommer till brandvarnare så har Räddningstjänsten Syd en bra sida med information om det som du hittar här. Perfekt för dig som är tveksam på om brandlarmet ni har är rätt placerat eller om du vill lära dig mer.

Något många inte tänker på är att brandfarliga gaser är livsfarliga också. Gasol tillhör denna kategori men även naturgas och andra gaser som används för uppvärmning av hus, användning till spis och andra värmekällor kan vara farliga.

Ett läckage med gasol är kvävande då det trycker bort syret och lägger sig på golvet först. Skulle man böra andas in gasol är det inte säkert du skulle vakna utan kvävas i sömnen. Störst risk är det kanske snarare att gasolen samlar sig längs golvet vid läckage tills någonting antänder det och en explosion uppstår.

En gasvarnare är en liten apparat som i utseende påminner om en brandvarnare men som istället för rök försöker identifiera gasläckage och varna om det. Normalt sätt placeras dessa lättast lågt nere vid golvlisten så att de tidigt kan upptäcka gasläckage och gärna i utrymmen där man kan förvänta sig att detta uppstår.

Om du använder gasol eller naturgas i din permanenta bostad så bör du även satsa på att investera i en bra gasvarnare. Om du har gasol i en husbil, husvagn, båt eller sommarstuga där gasolen används inomhus så bör du också satsa på en gasvarnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *