Detta styr bostadens värde

Oavsett om du ska köpa en bostad eller sälja en så kan det vara intressant att reflektera över vad som faktiskt styr bostadens värde. En del saker är självklara medan andra faktiskt inte alls är så självklart som man kan tro men som fortfarande har betydelse.

Här nedanför hittar du tips och rekommendationer om du vill veta vad som kan påverka en bostads värde och även vad du kan göra för att öka värdet på din bostad. Något även gds.se skrivit om och som vi delvis inspirerats av.

Läge, storlek och efterfrågan

Dessa faktorer behöver knappast någon introduktion och är de som påverkar priset mest. Det är också det som är svårast att själv påverka och man tvingas helt enkelt följa trenderna här.

Läget och storlek tillsammans med efterfrågan i ett specifikt område väger väldigt tungt och så länge bostaden är i någorlunda bra skick så är det dessa faktorerna som gör att en villa som kostar 1 miljon i mindre eftertraktade områden kostar 4 miljoner i annat område.

Skick och renovering

Skicket på bostaden har såklart stor betydelse och nyrenoverat är eftertraktat idag. Det behöver inte vara gjort detta året men att veta att som nyinflyttad att man inte har några gigantiska utgifter gör att det är större chans att få fler intresserade av ett objekt.

Om man vet med sig att det finns en hel del man skulle kunna göra för att höja skicket så tjänar man mycket på att börja med det som är viktigast och ger störst intryck med så liten insats som möjligt.

Ljusa vägar uppskattas av de flesta och gör även att bilderna ser mer tilltalande ut som läggs upp om objektet. Att gå igenom och måla delar av bostaden kan alltså ha en stor påverkan på intrycket och samtidigt vara något man kan få gjort själv på en långhelg.

Slipning av golv, byte av vitvaror och köksluckor gör också stor nytta och behöver inte kosta så enormt mycket att köpa in, vilket också är poängen här. Gamla badrum kan ge rejält lyft genom att byta ut toalett, sink och dusch till mer tilltalande och fräscha varianter.

Inredning påverkar också

Det säger sig kanske själv att inredningen och renligheten har en stor påverkan på hur man uppfattar ett objekt. Alla vet dock om att det ska vara städat på visningar men det finns mycket smådetaljer man kan jobba med för att få det väldigt hemtrevligt och mysigt.

Inredning du satsar på inför visning är dessutom något du inte kommer sälja utan något du kan ta med dig till nästa bostad. Det behöver alltså inte vara dumt att passa på att investera i ny inredning, nya möbler och annat innan du säljer din bostad istället för efteråt.

Bemötande en annan viktig faktor

Man kan säga vad man vill om detta men psykologi är en viktig faktor och sättet man bemöts på har en stor betydelse för hur man även kommer uppfatta objektet.

Att vara utvilad, harmonisk och glad när man tar emot visning kan göra en stor skillnad i slutändan. Människor som kommer på visning tittar förvisso på objektet men de kommer även medvetet eller omedvetet känna om de kan tänka sig vara en del av detta.

Ju fler som bemöts på ett bra sätt och som får en bra känsla av ett objekt, ju större chans är det till fler budgivare och ett högre slutbud.

Få din bostad värderad av mäklare

Ett smart sätt är att få sin bostad värderad av en mäklare. Här kan man om man vill få den värderad på förhand och sedan utföra förändringarna och sedan be om en ny värdering när man gjort ändringarna.

Man kan även vid första värderingen fråga mäklaren vad som skulle dra upp bostadens värde mest om det fixades till. Gör några anteckningar och kolla priser för att fixa till det.

Det finns många sätt at få bostaden värderad men det går att få den delen gratis och vill du veta mer om det kan du läsa hur fungerar en gratis värdering av bostaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *