Detta borde Sverige och media vara tydliga med i flyktingkrisen

Det är knappast någon som missat att vi befinner oss i en flyktingkris där hundratusentals flyktingar försöker ta sig till Europa för att söka skydd. Det som däremot förvånar mig är att det verkar pågå en debatt om huruvida man bör hjälpa till eller inte. Det borde vara en självklarhet för de allra flesta att man vill hjälpa till och debatten borde snarare handla om vad vi kan göra bättre.

Även Sverigedemokraterna vill hjälpa till även om de kanske mer lutar mot att ändra permanenta uppehållstillstånd till temporära och samtidigt låsa anhöriginvandring (vilket skulle spara pengar enligt deras prognoser). Om jag inte heller missminner mig tycker det att Sverige ska satsa mer på att bidra till UNHCR och andra hjälporganisationer istället. Det är givetvis inte dumt men det ena borde inte utesluta det andra.

Personligen skulle jag vilja att regeringen och media var tydligare med att visa var Sverige stoppar in pengar för att hjälpa flyktingar, inte för att på något sätt ogiltigförklara någon metod utan mer för att tydliggöra att vi hjälper till på flera fronter. Jag tror det behövs en tydlig transparens här för att inte skapa förvirring hos folket. Jag är helt övertygad om att svenska folket i överlägsen majoritet vill hjälpa till och det är viktigt att hitta en balans där man får folket med sig.

Om vi ska svänga in på SD igen så tror jag att SD växer för att medborgare har en världsbild som de inte tycker politikerna levererar passande politik för. Det är viktigt att man kan övertyga om att det är en annan världsbild som gäller och det kräver mer transparens och tydliggöranden.

Om man sedan tittar till roten av problemen med flyktingkrisen så är det utan tvekan IS som står för den stora invandringen vi ser till Sverige och Europa nu. Varför man då inte försöker lösa grundproblemet är för mig en gåta. Om vi blundar för IS kommer de till sist stå vid dörren även in till Europa och om vi först då ska välja att göra militära insatser så undrar man varför alla dessa människor ska behöva få lida innan vi kommer loss. Media har utan tvekan en enorm makt här, de skulle mycket väl kunna dra i denna biten också.

Oavsett hur mycket vi önskar att samhället inte är byggt kring kapitalism när det kommer till flyktingfrågor så måste man ändå inse att där inte finns oändligt med resurser. Därför är det viktigt att dessa resurser används rätt. Kanske är det brist på just dessa resurser som förlamat EU:s agerande mot IS. FN har slut på pengar, UNHCR saknar pengar och Europa lider fortfarande av ekonomiska problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *