Champions League – Allt du behöver veta

champions league

Champions League är utan tvekan Europas största fotbollsturnering för klubblag. Det officiella namnet är egentligen Uefa Champions League som arrangeras årligen efter säsongerna är avslutade. Från början kallades den för Europacupen eller Mästarcupen men idag är Champions League det mest använda namnet.

Som namnet antyder är mästerskapet en chans för alla de bästa lagen i Europa att kunna mötas för att kora en vinnare som då är det bästa klubblaget i Europa. Om inte Champions League hade existerat hade man bara kunnat veta vilka som är de bästa fotbollslagen inom respektive liga och land.

Hur man tar sig till Champions League är dock inte så självklart och enkelt som man först kan tro. Det bästa sättet är att vinna sitt lands liga för säsongen för att bli inbjuden till en chans att få spela i Champions League, något t.ex. Malmö FF fått de senaste åren.

Men eftersom Allsvenskan är ganska lågt räknad av Europas ligor och anses vara på en mycket lägre nivå än t.ex. La Liga och Premier League så måste svenska lag kvala för att ta sig till Champions League genom att möta andra lag i Europa. Topplagen i t.ex. La Liga och Premier League kommer direkt att ta sig till Champions League då de anses vara så pass hög nivå på lagen.

När Champions League drar igång efter att alla lag kvalat så utförs först ett gruppspel med fyra lag i varje grupp och med totalt 8 grupper. De två bästa lagen från varje grupp går vidare till slutspelet. Däremot går det tredje bästa laget vidare till slutspelet i Europa Leauge vilket är ett annat stort mästerskap för Europalag.

De senaste åren har det varit Malmö FF som varit den svenska klubben som presterat bäst. Efter ligornas avslut 2015 när Malmö FF vann Allsvenskan så var det en självklarhet att de skulle vara laget som representerar Sverige i hopp om att kvala vidare till slutspelet, något också Malmö FF lyckades med.

Malmö FF började i andra kvalomgången med att vinna mot Žalgiris Vilnius och sedan den kanske mer imponerande vinsten med 2-3 mot Red Bull Salzburg i tredje kvalomgången innan de till sist besegrade Celtic med 3-4 i playoffen. Detta tog Malmö FF vidare till Champions League och gav även en hel del pengar, närmare bestämt ca 20,5 miljoner Euro.

I gruppspelet hade Malmö FF lag som real Madrid och Paris Saint-Germain vilket även gav Malmö FF det intressanta mötet med Zlatan, något som såklart blev stort för hemmapubliken. Trots att Malmö FF bara lyckades vinna en av 6 matcher i gruppspelet så ger det rejält med klirr i kassan för en svensk klubb att lyckas ta sig så långt. Många andra Allsvenska klubbar har tyckt att det varit orättvist då det snabbt kan göra de rika klubbarna rikare och på så sätt sätta balansen ur spel i Allsvenskan.

Om du vill läsa det senaste som händer inom Champions League så bör du titta på Bollbloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *