3 Smarta tips för dig som vill ta snabblån & SMS lån

Att låna pengar är något många ställs inför någon gång under sitt liv. Bolån är t.ex. en vanlig låneform men det kan man bara få om man ska köpa en bostad.

Blancolån, eller lån som saknar säkerhet är nog den absolut vanligaste formen och till detta hör mikrolån som snabblån och smslån. Privatlån som också är ett blancolån är vanligt om man ska köpa något dyrt men om man behöver en liten summa snabbt så är det just snabblån och smslån många vänder sig.

Det finns dock en del smarta tips som är värda att känna till om du vill låna pengar genom dessa mikrolån och vi har sammanställt dem här nedanför.

1. Behöver du verkligen låna?

Det kan givetvis vara så att ett lån är det bästa alternativet för dig, men det skadar inte att verkligen överväga om du behöver det eller inte. Att ingå krediter spontant när man inte behöver det är ett tydligt tecken på att man kanske inte bör ta ett lån och det är ofta dessa lån som leder till att man fastnar med skulder sen.

En budget som vi skriver om i nästa punkt kan givetvis vara bra för att ta reda på om man KAN låna pengar, men det är inte samma sak som om man behöver låna pengar. Båda bör vara sant för att ett snabblån eller smslån ska vara ett tänkbart alternativ.

2. Budgetera så du kan betala tillbaka

Både snabblån och smslån är små lån som oftast ska betalas tillbaka väldigt fort. Det finns flera anledningar varför du inte vill ha t.ex. ett snabblån under lång tid där räntan och kostnaden för lånet är den största och mest tydliga anledningen. Det blir helt enkelt en väldigt dyr kredit ju längre du drar ut på det.

Oavsett vad för lån du ska ta så är det inte fel att ha en tydlig budget på alla dina fasta utgifter som bostad, el, mat, försäkringar, bil m.m. Att sedan jämföra utgifterna med inkomsten för att få en uppfattning om hur mycket man ”har över” efter sin lön är kritiskt för att ta reda på vilket utrymme där finns att betala tillbaka. Om du inte får ihop uträkning så ska du inte låna, det kommer bara förvärra din situation.

Konsumentverket har ett bra verktyg för att göra en budgetkalkyl.

3. Jämför långivare för snabblån

Att bara välja första bästa långivare man snubblar över är en dålig idé. Det är bättre att i lugn och ro sätta sig ner och jämföra alla de långivare som erbjuder snabblån och försöka hitta det bästa alternativet.

Eftersom snabblån går snabbt att få och ska betalas tillbaka snabbt så räkna på det alternativet först vilket ofta är det som långivaren själv lyfter fram. Men ta även reda på vad som händer om du inte kan betala tillbaka. Det är inte ovanligt att vissa långivare direkt skickar ärendet till inkasso och då börjar det genast bli väldigt dyrt och det är därför det är så viktigt att veta att man kan betala tillbaka.

En del långivare erbjuder kostnadsfria lån om du betalar tillbaka inom utsatt period. Detta kan vara väldigt lockande och i praktiken gör det att du endast betalar tillbaka det du lånat där inga avgifter eller ränta tillkommer. Men om du inte kan betala tillbaka eller väljer att förlänga lånet så får du den vanliga och höga räntan. Ta reda på hur dyrt det blir i så fall och se till så du kan undvika det.

Bonustips!

När det kommer till snabblån och smslån finns det möjligheten att låna pengar helt räntefritt. Om du tidigare inte lånat pengar genom smslån har du de bästa möjligheterna att kunna låna pengar helt räntefritt då detta ges till nya kunder.

Att låna räntefritt innebär egentligen att lånet blir helt kostnadsfritt förutsatt att du förhåller dig till de riktlinjer som ges. Normalt sätt brukar det vara en tidsgräns på 15 eller 30 dagar där du under denna tid slipper avgifter och ränta. Betalar du tillbaka lånet innan tiden är slut behöver du alltså endast betala exakt den summan som du lånat och inget mer.

Som ny låntagare av snabblån bör du absolut ta en titt på just räntefria alternativ först.

Källa: Snabblan24.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *